Microsoft har från den 1:a mars lanserat sin Advanced Threat Analytics (ATA)-lösning som en molntjänst, kallad Azure Advanced Threat Protection. Vad innebär då detta?
ATAn har till syfte att detektera och larma om intrång i vårat lokala AD. Verktyget bygger på att ATA samlar in och analyserar på portnivå allt som når våra domänkontrollantera för att på så sätt identifiera intrång. Detta kräver rejält med prestanda av den lokala lösningen.
Vi har även Defender Advanced Threat Protection (ATP) som har till syfte att identifiera och även blockera intrång på våra klientdatorer med hjälp av bl.a. analys av allt som händer på enheten. Defender ATP nyttjar Microsofts Threat intelligence tjänst i molnet med bl.a. reputation-kontroll av allt ifrån filhashar till IP-adresser och URLer som klienter kommunicerar med.
Vad ger då Azure Advanced Threat Protection?
Dels tar den över ATAns roll och monitorerar våra DCs med hjälp av små enkla sensorer som då inte kräver att vi behöver investera i ny hårdvara.
Den integrerar också med Defender ATP för att på så sätt kunna samköra systemen och då detektera intrång både i vår lokala miljö men också i våra klienter oavsett var Windowsenheten är ansluten.
Med tanke på att Defender ATP numera är extremt kraftfullt och kan ta åtgärder som att sätta klienten i karantän vid säkerhetsincidenter. Nu kan vi även få in information från Azure ATP för att identifiera fler risker. På samma sätt kan vi identifiera risker på klienter för att motverka att attackerna fortsätter när klienten väl ansluter sig till det lokala AD:t.
ATA som produkt kommer finnas kvar för de som vill köra detta lokalt. Dessvärre kommer inte integrationen med Defender ATP och Office ATP till den lokala ATA-lösningen.
Namnskillnaden där den lokala ATA-lösningen är mer “Analytics” för att detektera och larma om intrång medan ATP-som molntjänst även har “Protection” för att att ta åtgärd på dess larm.
Läs mer om Azure ATP:
Microsofts EM+S Blog
Microsoft Docs
Pingback: Detektera och förhindra informationsläckage på riskfyllda enheter | IT-Säkerhetsguiden
Pingback: Centraliserad portal för identitetsövervakning | IT-Säkerhetsguiden