Skydda alla filtyper till ALLA mottagare

Microsoft har sedan de började leverera sin RMS-lösning som en tjänst i Azure haft som vision att bland annat kunna skydda alla filtyper (jämfört med enbart Office filer som var begränsningen tidigare) till alla typer av mottagare. Alla filtyper var något som blev löst ganska omgående men där emot har det varit en del begränsningar när det kommer till att skydda oavsett mottagare.

Tack vare Azure AD/Office 365 fick man direkt en lösning att skydda mellan organisationer och tack vare konceptet ”RMS for individuals” kan användare som inte tillhör en organisation som använder sig av Azure AD/Office 365 registrera sig kostnadsfritt för denna tjänst.

Begränsningen har varit när det kommer till publika domäner och epostleverantörer så som gmail, hotmail, telia, med mera. I det här fallet har vi tusentals domäner som varit begränsade att kunna nyttja denna lösning. Jag kan personligen argumentera för att denna begränsningen även har kunnat rättfärdigas av att ID-kontrollen av att skapa ett organisationskonto generellt är bra mycket högre än ett att skapa ett publikt epostkonto som oftast kan genomföras av vem som helst mer eller mindre anonymt.

Begränsningen har dock varit ett problem för många verksamheter då behovet ändå har funnits att skydda även till vissa konton som nyttjar dessa publika mailtjänster.

Tack vare den tjänst som idag heter Secure Email och går även under namnet Office 365 Message Encryption version 2 (OMEv2) har vi sedan en tid tillbaka kunnat skydda både mail och även bifogade Officefiler även till publika mailtjänster. Lösningen bygger på att mottagaren i själva verket loggar in mot avsändarens Office 365 -miljö för att både läsa mailet via Outlook online och bifogade filer via Office online. Idag kan vi dock inte skydda en fil exempelvis via Office eller AIP klienten till en publik adress och mottagaren kan inte ladda ner en bifogad fil och konsumera utanför webbgränssnittet.

Nuvarande AIP client blockerar idag möjligheten att skydda till en publik mailadress:image

Konceptet med RMS for individuals är dock på väg att ändras för att lösa detta och det kommer fungera enligt följande:

  1. Om mottagaren har en organisationsadress som saknas i Azure AD kommer dess domän att skapas i Azure och användarkontot kommer registreras.
  2. I det scenarion som inte ovanstående fungerar exempelvis om mottagaren har en publik mailtjänst kommer det inom kort generera ett Microsoft Account (MSA) account med samma namn som den publika mailadressen.

På det här sättet kommer Microsoft i mål med sin vision. Lösningen kommer att kunna skydda till alla typer av mottagare. Precis som tidigare kommer det inte vara någon kostnad kopplad till att registrera sig för den här tjänsten, som då tillåter oavsett mottagare att kunna konsumera skyddad information oavsett filtyp.

Om vi tittar i Preview versionen av kommande AIP client kan vi redan nu skydda en fil till ett publikt konto.

2018-03-06 10_07_38-Sheldon on ONEVINNANDERSX1 - Virtual Machine Connection

2018-03-06 10_08_30-Sheldon on ONEVINNANDERSX1 - Virtual Machine Connection

Mer information om RMS for individuals från Microsoft TechX 2015 https://youtu.be/6uAa9eRcDtQ?t=718 

Mer om Secure Email:

https://itsakerhetsguiden.se/2017/10/27/skydda-gdrp-information-aven-till-publika-mailtjanster/

https://itsakerhetsguiden.se/2017/11/17/anpassa-secure-email-fr-din-organisation/

Detta inlägg publicerades i Azure Information protection. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s