Underlätta informationsskydd med Office-mallar och AD RMS

AD RMS (Active Directory Right Management Services) är ett enormt bra verktyg och teknik för att skydda det som verkligen betyder något för de flesta företag, själva informationen.

Dock spelar det ingen roll hur bra teknik det är om inte våra användare använder tekniken.
Steget att behöva gå in och faktiskt välja en RMS template eller peka ut de användare som skall kunna få ta del av informationen kan i många fall vara det största problemet oavsett hur många riktlinjer och säkerhetspolicys som finns. Trots att det bara rör sig om 3-4 musklick så är det extra steget den största tröskeln.

Mycket går att automatisera med SharePointplatser och dylikt men en väldigt enkel lösning är också att arbeta med Officemallar vilket i stort sett alla redan gör på sina arbetsplatser.
Genom att ha exempelvis word-mallar för information som enbart skall kunna nås av anställda (med ett AD-konto) och sedan AD RMS skydda själva mallen gör att varje dokument som skapas från mallen får samma skydd.

Skapa en ny template med tydlig information om att den även innehåller en kryptering och lägg till valfri AD RMS policy om det skall gälla alla anställda eller en viss avdelning.

image

När en användare sedan skapar ett dokument utifrån mallen så kommer dokumentet vara skyddat.
Informationen kommer enbart kunna läsas av en (AD-autentiserad) användare var dokumentet än befinner sig. Dokumentet kommer inte kunna skrivas ut eller skickas till en e-post utanför organisationen och inte ens en print-screen kommer få med innehållet i dokumentet.

image

Naturligtvis kan man ta ett kort på skärmen men då är det också mer uppenbart att man går emot arbetsplatsens riktlinjer och det här är trots allt en teknik som skall underlätta att följa de IT-policys som finns.

Läs mer på itsäkerhetsguiden.se/ad-rms

Detta inlägg publicerades i Informationssäkerhet och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s