Hantera interna nät och routing i Forefront TMG / UAG

Allt för ofta när jag kommer ut till en befintlig Forefront TMG eller UAG lösning hittar jag larm som ser ut enligt bilden nedan och får även höra att det är problem att nå vissa enheter eller tjänster.

image

Därför tänkte jag reda ut hur man hanterar interna nät och routing en gång för alla.

 

I både TMG och UAG får man specificera vilka nät som skall klassificeras som interna nät. Problematiken i det här har att göra med det saknas en intern gateway på det interna nätverkskortet då det enbart går att ha en default gateway och den skall alltid vara konfigurerad på det externa nätverkskortet. Det här gör att det krävs ett extra moment där man specificerar en route över hur TMG/UAG skall nå det här nätverket från det interna nätverkskortet.

Felmeddelandet ovan beskriver det här klart och tydligt. Det finns ett specificerat internt nät där det saknas routing från det interna nätverkskortet vilket då betyder att det är det externa nätverkskortets default gateway som då kommunicerar med detta subnät, vilket blir tokigt.

För att se till att de här uppgifterna alltid stämmer när man skall lägga till ett nytt nät finns det ett bra tillvägagångssätt att följa:

Steg 1.

Definiera routing till det nya nätet.
I tidigare ISA/IAG lösningar var man tvungen att använda “Route Add kommando” på varje ISA/IAG i exempelvis ett kluster men i TMG finns nu ett mer enkelt och användarvänligt sätt att hantera Steg 1 i detta tillvägagångsätt.

I TMG konsolen gå in under Networking och fliken Routing där du klickar på Create Network Topology
Definiera nät och subnät samt den gateway som är nåbar från det subnät som är specificerat på det interna nätverkskortet.

image

Tryck Apply och vänta någon minut så ändringarna slår igenom.
Det kommer nu läggas till en route för detta nät och är det en Enterpriselösning med flera TMG/UAG så sker detta på samtliga servrar med automatik.

 

Steg 2.

 

Se till att det nya nätet som du specificerat routing för också definieras som ett internt nät av TMG/UAG.
I TMG konsolen gå in under Networking och fliken Networks. Dubbelklicka på Internal Network och till fliken Addresses, välj Add Adapter..

Klicka på Internal  och klicka på Ok. Alla nät kommer nu läggas till under Internal Addresses.

image

 

Under Network adapter details i bilden ovan specificeras alla nät som är routade från det interna kortet.
Fördelen med det här tillvägagångssättet är att TMG själv bygger upp IP Adresslistan baserat på vilka nät som den kan routa till och på det sättet kommer konfigurationen alltid att fungera.

Observera att det kan komma en Alert om IP spoofing eller Configuration Error under tiden som steg 1 har genomförts då det finns routing för ett icke specificerat internt nät under den tidpunkten. Såvida steg 2 genomförs kan detta ignoreras.

Detta inlägg publicerades i Forefront TMG, Forefront UAG och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s