Fakemail om uppdatering för Microsoft Antivirus

Första arbetsdagen efter semestern har började idag (därav har det också varit väldigt tyst på bloggen). För en gångs skull har jag verkligen tagit en paus från jobbet och även undvikit att kolla jobbmailen vilket gör att man nu möts av en oändlig lista olästa mail.

I all hast var jag också nära att göra bort mig då jag möts av ett mail från (till synes) noreply@microsoft.com som berättar att det kommit en uppdatering till Microsoft Antivirus. Efter att ha gnuggat mig i ögonen och försökt ställa tillbaka hjärnan från semesterläget inser jag att något inte stämmer.

image

Länken nedan som ser ut att peka på Microsoft Update visar felaktig url om man sveper med muspekaren över länken:
image

Vad som döljer sig i den här exe-filen har jag inte tid att ta reda på men det är garanterat något vi vill undvika att installera på vår PC.
Viktigt att tänka på i det här scenariot är att Microsoft inte brukar maila ut om den här typen av information på det här sättet och att uppdateringar från Microsoft går med automatik oavsett vilken typ av antimalware du nyttjar från Microsoft (Essentials, Intunes eller Forefront).
När det gäller Service Pack som de också försöker hinta med i det här mailet stämmer det i flera fall att man nyttjar Microsoft Update beroende på vilken inställning man har gjort. Ett tips här är att använda länken i kontrollpanelen i Windows  image eller att manuellt surfa till update.microsoft.com

Mer information om Microsofts olika antimalware:
http://forefront.psynet.se/endpoint-protection/

Detta inlägg publicerades i Generell Säkerhet och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fakemail om uppdatering för Microsoft Antivirus

  1. Tom Aafloen skriver:

    Dom ger sig på Firefox på samma sätt, även om de inte lagt ned lika mycket på att designa epostmeddelandet:
    http://nakedsecurity.sophos.com/2011/08/08/fake-firefox-update-email-malware/

  2. Anders skriver:

    Tack Tom! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s